zooparc Overloon

Op safari door de dierentuin

Ik ga graag zo nu en dan alleen of samen met Harry naar een dierentuin om foto’s te maken. Lekker rustig wat rond wandelen, prachtige dieren observeren, en uiteraard proberen een perfect plaatje te fotograferen. Dierentuin fotografie is een geduldige bezigheid en je moet een beetje geluk hebben. Niet ieder dier wil voorbeeldig poseren en/of gefotografeerd worden zoals jij dat wilt.
Laatst zaten bijvoorbeeld de oerang oetangs onder grote zaken en lakens zich te verstoppen. Andere liggen lui te slapen, en/of zijn in een binnen verblijf. Het zijn altijd moment opnames, en bij ieder bezoek is het weer anders en zo blijft het spannend wat je kunt aantreffen.

Een bezoekje aan Ouwehands dierenpark in Rhenen staat als eerste in onze agenda van 2020. We willen de leuke panda’s bekijken nu ze nog in Nederland zijn. (helaas had ik geen mooi panda foto moment)
De dierentuinen hebben het op dit moment door de corona regels ook moeilijk. Ze mogen veel minder bezoekers ontvangen.
De maanden dat ze compleet dicht moeten is natuurlijk ook verre van ideaal. Ze hebben daardoor veel inkomsten misgelopen. En het einde is nog niet in zicht, als er een tweede corona golf aan komt. Er zijn speciale acties om de dierentuin te steunen in deze moeilijke tijd.

ikke

Omdat ik dus vaak snel moe word en pijn in mijn spieren krijg, of gaan verzuren bij inspanning en mijn rug geen zware rugzak kan dragen door versleten rugwervels, neem ik altijd een oma boodschappen karretje mee, waarop ik al mijn fotografiespullen kwijt kan. Hoe slim is dat? Zorg wel dat de kar soft wielen heeft, anders maakt het te veel lawaai. Er zijn zelfs echte fotografie karretjes voor gemaakt, deze staat dus ook op mijn wenslijst (hint). Nu hoeft Harry ook niet meer met mijn zware fotografiespullen of rugzak te sjouwen en kan hij ook gewoon heerlijk relaxen en genieten van een mooie dag. Ook neem ik altijd mijn statief/monopoot op de kar mee, mocht de camera te zwaar worden. Ik wens je veel plezier bij je dierentuin bezoek en bij het bekijken van mijn fotoalbum.

Dierentuin, vogel, hobbyfotografie, hobbyfotograaf, pelikaan

En dan nog enkele dierentuin fotografie tips:

 1. Kom ‘s morgens vroeg, dieren zijn actief als ze uit hun nachtverblijf komen. Informeer naar de voertijden, voertijd betekend actie(vooral vlak ervoor) Na de voertijd komt er meestal luiertijd en wordt er veel geslapen.
 2. Heb geduld en neem de tijd om dieren rustig te observeren. Zo neem je de rust om foto’s te maken en het ‘juiste’ moment af te wachten voor jou perfecte foto.
 3. Welke lens?: Gebruik een teleobjectief, de keuze is reuze dus ik ga ze niet allemaal benoemen. Hiermee kun je de dieren dichter bij halen. Je hebt echt niet het duurste apparatuur nodig om goede dierentuinfoto’s te maken. Ik zelf heb meestal 2 body’s met lenzen, 1 groothoek voor dichtbij, en 1 Tele voor veraf.
 4. Gebruik je een statief, vergeet dan niet de IS/OS(image stabilisatie) van de lens uit te zetten.
 5. Niet flitsen!! Het stoort de dieren, bovendien bereikt het vaak je onderwerp niet eens.
 6. Draag het liefst donkere kleren i.v.m. reflecties in een raam te verminderen.
 7. Vuil op de ramen? Haal je zonneklep van je lens, en zet je lens direct tegen de ruit aan. Zo heb je weinig last van de vieze ramen.
 8. Gaas is vaak lastig, maar als je je lens er tegenaan kunt zetten kun je er doorheen fotograferen en komt het gaas niet op de foto te staan.
 9. Instellingen: Gebruik een laag diafragma, om mooie onscherpe achter gronden te krijgen. Let ook op de achtergrond, die moet niet te druk zijn. Gebruik een snelle sluitertijd, dieren bewegen vaak veel en snel. Gebruik eventueel een automatische iso, maar zorg ervoor dat de iso zeker niet te hoog word i.v.m. te veel ruis.
 10. Er zijn vaak spaar acties voor korting op de intree, houd ze in de gaten.
 11. Maak een checklist zodat je geen spullen vergeet mee te nemen.
Dierentuin, vogel, hobbyfotografie, hobbyfotograaf, musje
Dit musje kwam tijdens de lunch pauze bij ons aan het tafeltje op een stoel zitten. Ik pakte voorzichtig mijn telelens uit mijn tas.

Lijst van dierentuinen waar ik geweest ben voor mijn dierentuin fotografie.

 • Beeksebergen – Hilvarenbeek – bijzonderheden: safari met de auto – mooi dierenpark.
 • Ouwehands dierenpark – Rhenen – bijzonderheden: Mooie berenbos met beren en wolven, de panda aanwezig.
 • Zooparc overloon – Overloon – bijzonderheden: gezellige goed onderhouden dierentuin, vooral de leeuwen, tijgers fijne dierentuin om te fotograferen
 • Diergaarde Blijdorp – Rotterdam – bijzonderheden: grote dierentuin, super voor fotografie.
 • Tropische Vlindertuin (kleincostarica.nl) – Sommeren – bijzonderheden: Vlinder/vogel tuin : vlindertuin is matig/klein, de vogels in een andere hal zijn echt super
 • Dierenpark Zie Zoo– Volkel – bijzonderheden: niet mijn favoriete dierentuin, toen ik er was werd er veel verbouwd.
 • Burgers Zoo – Arnhem – bijzonderheden: veelzijdige dierentuin – met veel overdekte hallen, veel dieren aanwezig – wandel safari.
 • Vlindersafari – Gemert – bijzonderheden: Mooie en fijne vlindertuin – aanrader om te bezoeken – lees mijn blog
liefs monique
Deel mijn blog

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *