Herfst fotografie en op zoek naar paddenstoelen

Paddenstoelen en herfst fotografie 2020

De herfst is een geweldige tijd van het jaar om te wandelen, de natuur barst van de schitterende warme kleuren. Heel veel bomen krijgen gele, oranje, of bruine bladeren, en door de regen is dus ook het paddenstoelen seizoen begonnen. Dit is de ideale tijd voor de herfst fotografie.
Omdat ik veel binnen zit is het heerlijk en super gezond om wat tijd buiten te kunnen door te brengen. De herfst tijd is qua gezondheid en lichamelijke ongemakken niet de beste tijd van het jaar voor mij. Men zegt dat “rust roest” en dus heb ik de fototoestel batterijen opgeladen, mijn fototoestel mee genomen. Met de nieuwe fotografie trolley zodat ik niet hoef te tillen op pad gegaan. Harry had ook wel zin in een heerlijke wandeling en ging dus gezellig met mij mee. Hij heeft zelfs actief mee geholpen om mooie paddenstoelen voor mij te zoeken.

Herfst 2020 is ontzettend nat begonnen, maar we hadden ongelofelijk veel geluk tijdens onze wandelingen was het gelukkig droog. Dichtbij huis zijn we de natuur in het water-win gebied in gelopen. En ging ik op zoek naar mooie paddenstoelen en andere herfst onderwerpen om te fotograferen. Voor mij is deze vorm van fotografie eigenlijk nieuw. Ik heb voorheen niets met natuur fotografie gedaan. Ik vond het een saai onderwerp, en ik had er niet de juiste energie en de nodige geduld voor. De huidige corona tijd daagt me uit om creatiever met fotografie om te gaan. Nu het immers beter is niet te veel sociale contacten te onderhouden. De portret fotografie staat nu op een laag pitje. En dus is het dus een nieuwe uitdaging om anders te leren kijken. En om de mooie wonderen der natuur te ontdekken tijdens onze wandeling.


Op internet kun je veel informatie en tips vinden over herfst en paddenstoelen fotografie. Ook you-tube kan daarvoor een goede bron van info en inspiratie zijn. Zo kwam ik een leuk idee tegen om kerstverlichting of een zaklamp mee te nemen voor bijvoorbeeld paddenstoelen fotografie. Kerstverlichting op batterijen heb ik wel, een zaklamp kon ik niet zo snel vinden. De kerstverlichting kun je gebruiken in de achtergrond van de paddenstoelen om een heel leuk licht effect te creรซren. Stel daarvoor een groot diafragma in bv f2.8. Op de foto’s hier beneden zie je wat ik bedoel, en hoe het er uit komt te zien in de foto.

ik bezig met herfst fotografie
foto van paddenstoel en mijn camera - hefrst fotografie
paddenstoel - herfst fotografie

Je kunt wat spelen met de afstand van de lampjes, of ze er helemaal omheen leggen, zodat je ze ook in de voorgrond ziet. Het is uitproberen wat het beste bij de foto past, en wat je mooi vind. Mijn lampjes hebben een gele tint, wellicht is het mooier om lampjes te gebruiken met een witte tint, en als je heel creatief wilt zijn gebruik je gekleurde lampjes.
Zo’n wazige achtergrond word in de fotografie ook wel bokeh genoemd. Dit truckje kun je natuurlijk bij veel meer fotografie onderwerpen gebruiken, zelfs in de fotostudio bij portret fotografie. Ze gebruiken daarvoor een soort van die kerstlampjes matten, die je dus vaak buiten gebruikt in de tuin of aan een muur. Nu je dit weet ga je dat herkennen in foto’s die dat hebben als je ze tegen komt.

Bij paddenstoelen fotografie kun je als dat op je fototoestel zit de ‘live view’ stand gebruiken om laag aan de grond foto’s te maken.
Of je gaat natuurlijk plat op je buik liggen, maar de kans dat je vies en nat word is heel groot. Als tip daarvoor las ik op veel sites “neem een vuilniszak mee” om op te liggen. Mijn tip is koop een dunne yoga mat, die weegt niks en het ligt heerlijk en voelt ook niet zo koud aan als een vuilniszak. Bovendien als die nog opgerold is kan je hem onder je camera leggen tijdens bijvoorbeeld de live view camera stand.

Ik had mijn sigma 105mm f2.8 macro lens mee genomen. Ben nog niet zo lang bezig met de macro lens, moet dus nog veel leren over de techniek ervan.
Er zijn ontzettend veel mogelijkheden in macro fotografie, ik moet me daarin nog eens goed gaan verdiepen. Vroeger wilde ik perse het perfecte plaatje schieten, tegenwoordig houd ik vaak van foto’s out off focus, onscherp, dromerig, bewogen, buiten de lijntjes kleuren.

BLOG HERFST 001

Fotograferen betekend tegenwoordig zoveel meer voor mij dan alleen het perfect plaatje te maken. Voor mij is het een onwijs fijne bezigheid therapie tegen bijvoorbeeld sombere gedachten en gevoelens over mijn ziek zijn en de bijbehorende beperkingen. Het eenzame isolement die dat met zich mee brengt, het vaak aan huis gebonden te moeten zijn. Het doorbreekt de dagelijkse sleur, en geeft me geestelijke energie en ik word er gelukkig door. Als ik helemaal in de fotografie of webdesign op ga dan verdwijnt mijn ‘ik’ naar de achtergrond, en word ik er zen en ontspannen door. Herken je dat, dat je dan 1 met alles om je heen en de natuur bent. Daardoor komt er een rust in je gehele systeem, lichaam en geest.

Wellicht is het gezellig en leerzaam om in 2021 een workshop te volgen zodra het natuurlijk weer mogelijk is in verband met corona regels. Tot die tijd waarschijnlijk veel you-tube films bekijken en of enkele boeken erover lezen. Voor we het weten is het al snel winter, wat uiteraard weer nieuwe uitdagingen en mooie plaatjes oplevert.

liefs moniquePaddenstoelen fotoboek herfst 2020Deel mijn blog

Vergelijkbare berichten

Eรฉn reactie

  1. Wauw Monique wat een prachtige blog en mooie foto’s. Jij bent al bijna prof….weet je wat ik nu fijn vind om te lezen. Dat je open en eerlijk bent, de afleiding zoekt in de fotografie en dit ook nog met tips en trucks deelt met anderen. Omdat ik ook door omstandigheden niet meer werk, wil ik mij ook graag nu echt meer gaan verdiepen in mijn hobby. Maar alleen op pad gaan in een bos, dat durf ik niet ๐Ÿ˜œ. Veel fotoplezier in de toekomst en jouw blog geeft mij echt inspiratie ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ“ธ

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *