oaranjetipje

Het oranjetipje fotograferen 2022

Mijn tips voor het fotograferen van de oranjetipjes

Oranjetipjes safari in het moerassige weiland.


Een oranjetipje (Anthocharis cardamines) is een  dagvlinder uit de familie Pieridae, de witjes. Het is een gemakkelijk te herkennen voorjaarsvlinder die in Nederland vliegt in april en mei. Alleen het mannetje van het oranjetipje heeft de duidelijk herkenbare oranje vleugeltoppen, het vrouwtje heeft witte vleugels.

Het oranje tipje kan gevonden worden in nattige weilanden waar de pinksterbloemen groeien of op look-zonder-look wordt wel eens gebruikt. Op deze bloemen leggen ze hun eitjes, zodat de uitgekomen rupjes eraan kunnen eten.Hulp bij het vinden van de vlinders:


  • Raadpleeg website waarneming.nl om te kijken waar ze bij je in de buurt gezien zijn.
  • De website vlinderstichting.nl staat bomvol met vlinder informatie.
  • Via de app inaturalist.org kun je gebruiken om planten in je omgeving te zoeken.
  • Lees op deze link alles over de pinksterbloem.
  • Koop een fotografie locatiegids van jou omgeving bij fotografie.nl, waar je achter in het register naar oranjetipjes kunt zoeken in jou locatie.

Apparatuur die ik gebruikte:


Voor het fotograferen van de foto’s bij dit blog heb ik gebruik gemaakt van:
Canon EOS 90D met de lensen Sigma 105mm F2.8
Canon 6Dmk II met de Sigma 70-200mm f2.8 sport
Een Statief: Benro  System GoPlus – macro statief 
Een kniematje (voor het werken in de tuin) Ik gebruikte een opstapje om op te gaan zitten, heerlijk relaxt.( er zijn opvouwbare opstapjes te koop, of zo’n drie poot opklapbaar stoeltje)

close up van roanje tipje

Instellingen die ik gebruik:


*Ik gebruik meestal de M stand, maar ook vaak de AV stand(diafragma voorkeur) met automatische sluitertijd. Ik hou de sluitertijd wel in de gaten.
*Mijn diafragma ligt tussen de F2.8/F5.6, en bij extreem close up soms wat lager tot F8/F11.
*ISO tussen de ISO100 en de ISO400, soms op automatisch en de begrenzer tot ISO400 aangezet. Later in de ochtend zak ik met de iso als de zon gaat schijnen.
*Soms gebruik ik de belichtingscompensatie, 1 stap lichter, of 1 stap donderder, dat bepaald het beeld waarmee ik op dat moment bezig ben. Maar meestal begin ik op nul.
*Als het waait schiet ik in burst modes,(snel achter elkaar schieten)
*Ik gebruik autofocus, en soms manuele focus, en hierbij maak ik gebruik van het vergrootglas in de camera.
*Ik fotografeer in RAW, dus alle andere instellingen regel ik later in camera raw van photoshop.

Ga ‘s morgens vroeg of ‘s Avonds laat:


Het beste fotografeer je de vlinders bij een temperatuur van min -15º.
Dus ‘s Morgens vroeg voordat ze opgewarmd zijn of ‘s avonds laat als ze weer gaan afkoelen. Als ze warm zijn vliegen ze van bloem naar bloem, en laten ze zich niet gemakkelijk fotograferen. Ik weet niet hoe het met jou is?, maar ik heb de energie er niet voor om ze achterna te rennen. Dus dan is het beter om vroeg op te staan, en wakker worden in het weiland tussen de vlindertjes. Het is heerlijk rustgevend als je de vogels hoort fluiten en er nog weinig verkeer hoorbaar is.
Vaak gaat Harry gezellig met me mee, en helpt bij het zoeken naar de vlinders. Na afloop drinken we nog wat, en genieten we van de rust en de mooie natuur. Soms komen dan de eerste wandelaars voorbij, die nieuwsgierig zijn en vragen naar wat we aan het doen zijn.

*Tip: ga de avond vooraf kijken waar ze gaan slapen, dan hoef je de volgende dag niet te zoeken.
*Tip: trek ‘s morgens laarzen of waterdichte schoenen aan, in het hoge ochtend dauw gras worden je schoenen zeik nat, ik heb een keer natte sokken gehad! Ook kan het moerassig zijn, en ben je dus ook aan het soppen tijdens het lopen.

*Tip: Let bij het fotograferen op een rustige achter grond, probeer hierbij de bokeh van bomen of water druppels op te zoeken. En gebruik andere bloemen als doorkijkje(vegetatie) voor een mooie wazige voorgrond bijvoorbeeld.

Ik heb geen gebruik gemaakt van een paraplu om schaduw te maken, ik vind het onnatuurlijk om die dieren te storen in hun opwarm proces.

oranjetipje

Als je een natuur mens bent dan:Heb je respect voor de natuur, en probeer deze zo min mogelijk te verstoren, kijk uit waar je loopt. Pluk de pinksterbloemen niet, trap ze ook niet plat, want er kunnen oranjetipjes eitjes aan zitten. Op de foto rechts zie je een klein oranje/geel eitje zitten, waaruit straks een rupsje komt.

Vang de vlinders als je blieft niet!

Laat het netjes en schoon achter, neem je vuilnis mee naar huis!Tot slot..


Wat ik nog wil benadrukken is dat ik geen opleiding in fotografie heb gedaan, ik heb hier een daar een workshop gevolgd, boeken en internet gelezen. Er zijn vele manieren om oranjetipjes te fotograferen, hier leg ik de manier uit die ik dit jaar heb gebruikt. Volgend jaar is het misschien wel heel anders, dan komt er een nieuw blog.
Het is dus niet DE manier om te fotograferen, andere zullen het op hun manier doen.

Ik heb dit blog geschreven omdat ik veel vragen kreeg nadat ik een foto in mijn Instagram story plaatste, welke camera of lens gebruik je? Wat waren je camera-instellingen, gebruikte je een statief, hoe vroeg was het ect?
Ik hoop dat ik er iemand blij mee kan maken en je er iets aan hebt.


Ik wens je veel plezier bij het fotograferen van de oranjetipjes, en laat even weten wat je van mijn blog vind? Hieronder kun je reageren, of via Instagram mag natuurlijk ook. Alvast bedankt!

Verdere foto’s worden gepost op mijn instagram account: instagram mdfoto.nl

Deel mijn blog

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *